Omhoog
Eerste kwartaal 2002
Tweede kwartaal 2002
Derde kwartaal 2002
Vierde kwartaal 2002

 

 

 

 

 

Vierde kwartaal van 2002

02-11-02

Vrijdag had ik nog even het proefje gereden en het ging eigenlijk best aardig.
Toen ik gisteren in de kantine kwam om mijn startgeld te betalen, schrok ik eigenlijk toch wel. Dit voorspelde niet veel goeds. De rijbak was afgezet met witte hekjes en over de grond was ook nog iets van kalk of zo gestrooid. Oké, ik hoefde dus niet te verwachten om hier een goede proef neer te zetten. Ik mocht blij zijn als Laiser de bak in zo gaan en vooruit zou blijven gaan.
Tijdens het losrijden in de buiten"zwem"bak ging het heel netjes. Ik hoefde Laiser niets eens aan te drijven, hij liep uit zichzelf al flink door. En toonde zich mooi. Hij vond het allemaal reuze spannend. Als hij zo binnen zou rijden, zou ik een wereld proef kunnen rijden met hem. !0 minuten voor dat ik de ring in mocht, mocht ik naar de binnenlosrijbak.
In de binnenlosrijbak, werd hij nerveus van al die paarden. Hij was het overzicht kwijt. Ik heb hem toen even helemaal tot rust proberen te krijgen, wat een beetje lukte.
En toen moesten we de ring in. Tja, dat vond hij heel eng. Niet alleen die witte hekjes en de vloer , maar er stonden ook witte plantenbakken met planten erin, kortom dit was zeker niet een geschikte ring om een goede proef neer te zetten. Maar ja we zouden er het beste van proberen te maken.
Ik ben eerst de bak helemaal rond geweest om hem te laten kijken. (En hij bleef lopen smile.gif . Gelukkig maar, want dit zijn ook de situaties waar hij helmaal van over de rooie kan gaan en gaan steigeren. Maar hij is de hele proef op vier benen gebleven.
Laiser heeft allerlei zijgangetjes er tussen gestopt, maar hij bleef gaan en dat vond ik het belangrijkste. Sterker nog hij probeerde terwijl hij echt bang was, toch nog te doen wat ik van hem vroeg.
Het stalgenootje die met mij mee was gegaan, zei dat ik het heel goed had gedaan gezien de situatie. Zij kent Laiser ook en weet hoe hij kan reageren. Ze zei ook dat ik mijn paard in zijn waarde heb gelaten, en dat ze dat zo goed vond. Ik mocht tevreden zijn.
En dat was ik ook lol.gif . Jammer dat de jury me flink had afgestraft op het niet altijd even voorwaarts zijn, maar ik heb mijn bange paard een proef kunnen laten rijden zonder steigerpartijen. En dat is me ook al veel waard. Dit is voor mij een teken, dat hij steeds meer voor me wil doen en meer vertrouwen krijgt terwijl ik op hem zit. (En misschien mag ik dat zo niet zeggen, maar dat is me veel meer waard dan de punten die ik van de jury krijg op zo'n moment.)

10-11-2002

 

Na de proef van vorige week in de "enge" binnenbak, heb ik Laiser gisteren voor de tweede keer gestart in de L1. Alleen nu wel bij een andere bak. biggrin.gif

Ik was een stuk minder zenuwachtig als de vorige keer. (Laiser had in de les van vrijdagavond ook weer goed gelopen, dus dat gaf ook wel weer een rustiger gevoel. En ik had mezelf eens even toegesproken dat ik me niet zo moest aanstellen hamer.gif )

Het vlechten was binnen een mum van tijd gebeurd. Laiser stond keurig stil en dat scheelt toch een hoop hypocrite.gif .
Zo tegen half één Laiser in de trailer gezet en op weg gegaan naar de wedstrijd. (Ik zou pas rond een uurtje of twee hoeven te starten) Daar aangekomen maar even naar het secretariaat gelopen om te betalen en te vragen of er nog uitvallers waren en of ze een beetje op schema lagen. Ja ze waren ietsje in gelopen, maar hoeveel wisten ze niet helemaal.
Buiten was er al een hoop gestress want daar werd gezegd dat nummer 8 al in de ring was. (Ja tuurlijk dacht ik nog, nummer vier of zo zal er wel inzitten) Dus voor alle zekerheid maar even naar de ring meester gelopen. En daar bleek inderdaad dat ze een dik half uur waren ingelopen op het programma redface.gif . Eeks dat werd haasten dus.

Laiser werd snel uit de trailer gehaald en terwijl Michel hem vast hield, haalde ik er snel de transportbandages af. En terwijl ik dat deed kwam er iemand het terrein opgelopen, waarvan ik zo'n gevoel had dat het Oscar van Bokt was. En dat was ook zo nerd.gif Ze bood meteen aan om even mee te helpen toen ik vertelde dat het een dik half uur was ingelopen. (Dank je wel nog hè!!! coool.gif )
Kortom Laiser was in een wip klaar om los te gaan rijden. Jammer genoeg was de buitenbak toch voor een groot deel "vochtig/nat". Maar ik ging Laiser maar eens lekker losstappen en vragen of hij lekker mee wilde werken.
Terwijl ik los aan het rijden was, stonden Michel en Oscar aan de kant te kijken en te kletsen. Ook zag ik het af en toe flitsen biggrin.gif , maar gelukkig werd het niet gevolgd door een hoop gedonder. Helaas wel door druppels uit de lucht. Dus vroeg ik maar snel of ik al binnen mocht losrijden. En wat bleek nu dat mocht allang, want degene die voor mij was, reed al in de ring.
Maar goed Laiser liep lekker en ik was eigenlijk niet eens zo heel zenuwachtig meer. (ja ja ooit leer ik het nog wel eens wink.gif )
Toen we de ring in moesten was het toch weer op een paar plekken even iets of wat griezelig voor Laiser. (Er waren namelijk een aantal dingen rondom de binnenbak verandert met voorgaande wedstrijden) Maar binnen een mum van tijd was het goed en liep hij overal gewoon langs. coool.gif Tijdens de proef merkte ik dat Laiser heel wat meer pit vertoonde dan op de vorige wedstrijd, hij wilde maar wat graag lopen.
De proef ging heel lekker en ik was echt tevreden. Ja en die kleine foutjes, die waren te overzien. Volgende keer gaat dat ook wel weer beter. En tja Laiser zou Laiser niet zijn als hij bij het groeten niet even rond zou gaan kijken of er nog wat te beleven was puh2.gif .
Ach voor een kwartiertje losrijden, was dit een goede proef geweest.
Jammer genoeg werd er niet hoog gejureerd dus had ik maar 140 punten, maar dat waren er maar 9 minder dan de nummer 7. Zelfs nummer 6 had nog geen winstpunt. Ik was 14e geworden van de 23 of zo. Dus ook niet slecht dacht ik zo.

17-11-2002

Vandaag had ik met twee stalgenootjes afgesproken om een rit te gaan maken.
Laiser stond in de wei en had totaal geen zin om naar voor te komen. (ja daag dikke middelvinger ik kom dus echt niet, ze komt me maar halen! Het gras is veel te lekker. Ik heb geen zin om te dressuren.)

Nadat ik Laiser gepoetst had liep ik met hem naar de buitenbak, om daar al stappend op de anderen te wachten. Gewoon lekker relaxed dacht ik...
Alleen dacht Laiser daar anders over die dacht dat hij moest kijken hoe snel je kunt stappen en de benen onder je lijf uit kon lopen. Hij wist dus heel goed wat er stond te gebeuren. (Ik had een martingaal aan en martingaal betekent dat we naar buiten gaan biggrin.gif )

Maar nog voor de anderen er waren zagen we verderop in de wei 3 herten voorbij rennen. Mooi was dat joh! We weten wel dat er herten zitten in het kleine bos bij de stal, alleen zien we ze bijna nooit. En nu midden op de dag 3 dwars door het weiland en de akkers. coool.gif

Toen de anderen er waren, zijn we meteen vertrokken. Laiser had er nu nog stevig de pas in. "Ach" zei ik, "dat verandert nog wel als we eenmaal aan de drukke weg zijn." En ja hoor daar liep meneer al weer een heel stuk rustiger. We hoefden gelukkig niet echt lang stil te staan en konden vrij snel oversteken.
(Zo met een paard naast me en eentje die haast in mijn billen kruipt is het toch een stuk minder eng om over die witte vlekkenmonstertjes te lopen. Maar ik ben toch altijd weer blij als ik er overheen ben.)

Nog voordat we bij het bos waren aangekomen kwamen we nog een fries tegen die ingespannen was. Chips! Was het eerste wat ik dacht. Laiser is bang van ingespannen paarden en hij heeft een keer echt kaarsrecht overeind gestaan aan een 80-km-weg, en daar had ik weinig zin in om dat nu weer te krijgen. Dus ging ik zo rijden dat er een paard half voor me reed en de andere half achter me. Op deze manier voelt Laiser zich wat veiliger. Dat had ik al vaker gemerkt. Als er iets is dat eng is, moet ik tussen het enge en Laiser een ander paard zetten en dan gaat het meestal wel. En het werkte ook vandaag. Gelukkig maar, dat was weer een pak van mijn hart.

Eenmaal bij het bos aangekomen begon Laiser er steeds meer zin in te krijgen. Alleen had de storm van een paar weken geleden er voor gezorgd dat er op een pad de weg werd versperd door takken. En aangezien Laiser geen springwonder is (wat niet is kan nog komen biggrin.gif ) Moesten we er langs lopen. Alleen dan moesten we dwars door laaghangende takken. En tja zelfs toen de andere twee paarden er al langs waren gelopen, durfde Laiser niet . Dus toen ben ik afgestapt. Omdat de takken op ooghoogte hingen bukte ik zelf en nam het hoofd van Laiser ook mee naar beneden. En op die manier heb ik hem er langs gekregen. (Wat is het toch een scheetje hè? Alleen durft hij niet, maar als ik hem voorga volgt hij me op de hielen en het liefste nog in mijn broekzak wink.gif )
Daarna heb ik gelukkig niet meer af hoeven stappen en liep Laiser door.
Alleen die plassen hè, het zou verboden moeten worden. Daar worden mijn voeten zo vies van. En je weet nooit wat voor enge beestjes daar weer in verstopt zitten.
Terwijl we in een stevig drafje waren, moesten we ook door plassen. En aangezien er links en rechts een paard liep, sprong Laiser ineens over een plas. Dus moest ik eigenlijk wel lachen. Je blijft voor verrassingen staan met die knol van mij.smile.gif
Later deden we ook nog een galopje, nou -je. Laiser had een maatje gevonden die ook wel hard wilde, dus zette hij even bij om harder te gaan. Dit was de eerste keer dat hij zo ging galopperen dat hij steeds harder ging. (Misschien toch het volbloedbloed dat een beetje omhoog borrelde hypocrite.gif Ja ik wilde gewoon mijn Opa van moeder's kant nadoen die heeft toch derby's gelopen.)

We reden weer verder en we probeerden wat andere paden uit. Alleen liepen we steeds vast omdat ze afgesloten waren dmv een hek of een slagboom terwijl het ruiterpaden zijn. Vreemd maar ja.

Toen we op het laatste brede pad lekker relaxed stapte met een lange teugel, spoorde een van de andere amazones haar paard aan tot een galopje. Dus ik pakte razendsnel mijn teugels op en spoorde Laiser ook aan. Nou en hij zette me aan. Hij maakte megasprongen om bij de anderen te komen en wilde er eigenlijk wel voorbij, want hij wist nu hoe hard hij kon. Net voor de bocht had hij dus ook het lak aan de anderen en galoppeerde door, hij had er zin in coool.gif . Maar helaas ik zat nog op zijn rug en nam hem weer terug en we gingen een andere kant op dan Laiser gedacht had.

Daarna hebben we nog wat door het bos gestapt en genoten van de omgeving, want zelfs bij ons in de buurt heb je hele mooie stukjes Nederland. wink.gif

Toen we thuis aankwamen heeft Laiser nog heerlijk in de binnenbak liggen rollen en daarna gesmuld van een lekkere slobbermaaltijd. (Waar hij mijn nieuwe bodywarmer ook maar meteen inwijdde. Ja die zag nog zo schoon, dat kan toch niet) En daarna heerlijk weer de wei in.

En zo konden we terug kijken op een heerlijke rit. En ik hoop nu helemaal een keer op een pad waar ik Laiser eens lekker kan laten gaan. En ik heb zo'n vermoeden dat als het juiste paard erbij is, dat dat dan best wel eens hard kan gaan coool.gif )

22-11-2002

auw auw cry.gif cry.gif

Vandaag heb ik een blauw voetje gehaald bij Laiser. frown.gif

Ik was zijn denken vast aan het maken, stapt die slimbo vol op mijn voet. Toen ik hem eraf wilde doen, draaide meneer nog eventjes. hamer.gif

En nu is mijn voetje blauw en doet ie auw. shutup.gif
...en dat is niet eerlijk want hij is groot en ikke klein en dat is niet eerlijk puh2.gif

23-11-2002

Oh kom maar eens kijken wat ik in mijn laarsje vond.
En blauw voetje.... cry.gif

Maar dat had ik gisteren al verteld. Maar wat die lieve reus van me toch vandaag gedaan heeft om het goed te maken....
... tijdens de les moest ik schouderbinnenwaarts op de volte doen. En het was eventjes wennen om het op de volte te doen in plaats van  op een rechte lijn. (Wat ik zo af en toe wel eens probeer met hem.)
Maar hij deed het toch maar voor me. coool.gif En nog netjes ook. Jaja ooit wordt het nog wel eens wat met ons.

mijn voetje deed spontaan een stuk minder pijn. nerd.gif

9-12-2002

Zoals jullie misschien wel weten vindt Laiser springen onder de man maar niets. Maar nu heeft hij me vandaag toch echt versteld doen staan.

Vanochtend werd Laiser en één van de weinig begaanbare weides gezet. In de wei ernaast stond al een paard waar hij het goed mee kan vinden. Lucky.
De eigenaresse van de stal laat Laiser nog de draad even zien die als scheiding geldt tussen de twee weides. Laiser "schrikt" er zelfs nog van. Ze laat hem los en kijkt eventjes wat er gebeurd.
Wat doet die brutale vlegel van mij... puh2.gif
... hij loopt naar de andere kant van de wei en begint te galopperen...
...en galoppeert recht op de draad af... redface.gif

En wat doet die gek, hij loopt er niet dwars doorheen wat je zou verwachten, nee hoor, meneer springt er overheen. (Alleen tilt hij zijn achterbenen niet genoeg op en trekt de draad stuk).
En vervolgens staat hij heel trots bij Luckyboy in de wei grazen.

Zou het dan stiekem toch een beetje springpaard kunnen zijn bonk.gif
(Zou wel leuk zijn yes.gif)

 

11-12-2002

Bah hamer.gif , mijn baasje herkent mijn trucjes, dit moet Laiser gedacht hebben vandaag.


Zoals wel meer paarden heeft Laiser op het moment zijn nukken tijdens het rijden. Heel de trukendoos wordt weer uit de kast gehaald om maar niet de oefeningen te doen die hij eigenlijk van mij moet doen.
Zo heeft hij al weer een paar keertjes geprobeerd of het steigertrucje nog lukte...
Maar telkens was ik hem voor en kwam hij niet echt van de grond als hij dat probeerde. En boos dat hij dan werd! frown.gif Dit vond hij overduidelijk niet leuk.
Tijdens de les vorige week heeft hij het ook geprobeerd en heeft de instructrice me nog een paar dingen ingefluisterd die ik dan moest doen. Ze vertelde toen ook dat je gewoon aan hem zag dat hij weer de grenzen aan het verkennen was. Het is omdat hij die middelvinger niet kon opsteken, maar anders had hij het zeker wel een aantal keren gedaan.

Vandaag reed ik nog heel eventjes met iemand anders in de bak, maar al snel was ik de enige in de bak. Ik zette Laiser aan het werk, we hadden nu immers volop de ruimte. smile.gif
Alleen vond Laiser dat niet zo'n goed idee. En na wat onschuldig protest probeerde hij de grotere trucken uit de doos. coool.gif . Ja ja zelfs de steigertruck werd uit de kast gehaald...
... maar helaas voor Laiser, Christianne was hem voor en duwde toch even zeer duidelijk een spoor tegen zijn ribben.

Geeft toch een goed gevoel, als je paard wil gaan steigeren en je kunt hem aan de grond houden. Laiser schrok van mijn reactie en vloog naar voren. En begon zich flink uit te sloven. Vervolgens liep hij dus nog mooier dan daarvoor. Hij heeft nu eindelijk ook het wijken voor het linkerbeen goed gedaan. Dat vind hij nog heel moeilijk. Net als de middendraf die er vandaag ook goed uitkwam.

Kortom een goed gevoel over vandaag. Mijn jongetje kan het wel, willen is alleen soms een probleem hypocrite.gif


26-12-2002

Ik kan toch eigenlijk wel zeggen dat dit een van mijn leukste kerstdagen zijn geweest.
Ik heb gisteren op Eerste Kerstdag een heerlijke buitenrit gemaakt met Steef (een stalgenootje) en haar Derek.
Omdat Derek niet meer in het zelfde gebouw staat als Laiser moest ik eerst zo'n 500 meter alleen met Laiser de Bosweg af rijden om Derek op te halen.
Laiser had twee dagen vrij gehad dus die was behoorlijk energiek en liep flink door. Jaja het wordt nog wel eens wat wink.gif
Halverwege schiet ineens mijn beugel los, dus die moest ik opnieuw bevestigen.
Ja nu gingen we weer eens lekker een stukje rijden, moest ik stil staan omdat er wat van mijn zadel af was. Ik had er geen last van dat het eraf was, maar ja je kent mijn baasje het moest en het zou vast gemaakt worden. *zucht* Maar ik wilde door lopen, maar mijn baasje hield me weer tegen. Opeens kwam daar een meneer aan met een vrolijk rood petje. En die hield mij even vast terwijl mijn baasje de beugelriem opnieuw vastmaakte. Ze was gewoon te lui om zelf af te stappen hoor hypocrite.gif .
Maar goed eventjes later gingen we Derek ophalen. Zijn baasje zou ik meegaan maar was nog bezig om te zadelen. Het was daar wel spannend hoor. Maar mijn baasje liet me flink rondstappen zodat ik rustiger kon worden

Toen we het hek uit reden ging Derek rechts en Laiser links. Ik was helemaal verbaast, Laiser die in plaats van met Derek mee te gaan terug richting stal liep vrolijk naar de weg. Hij keek eens achterom en toen kwam ook Derek gezellig mee.
Volgens mij vergiste Laiser zich, wat bij stak zonder blikken of blozen de weg over... tenminste tot halverwege de weg. bonk.gif De haaientanden stapte hij vrolijk overheen, maar die twee witte strepen vlakbij elkaar op de weg waren te veel van het goede. Gelukkig liep Derek wel gewoon door, dus hobbelde Laiser als een held op sokken er achteraan. wink.gif
Laiser had er echt zin in en liep flink door, zelfs zo hard dat hij regelmatig een paardlengte of mee voorlag op Derek. Heerlijk gewoon om hem zo te zien, met zoveel durf en lef. Af en toe was iets nog net iets te eng en dan wachtte hij even op Derek zodat ze er samen langs konden. (Want dan is het een stuk minder eng coool.gif ) We hebben een heerlijke rit door het dorp gemaakt en zijn eventjes langs het huis van Steef gereden en van mij. Ook gingen we nog even bij het huis van mijn moeder langs. Die was helemaal verrast, maar vond het heel leuk. Laiser gaf haar nog een kerstcadeautje, waar de buren nog erg om konden lachen. Laiser bezorgde mijn moeder namelijk nog wat verse mest voor in de tuin lol.gif .
Daarna zijn we terug gereden en hebben we een heerlijk rit van zo'n 10 km gemaakt.
Steef heeft het al als traditie om op Eerste Kerstdag een ritje te maken, maar ik denk dat ik die traditie er ook maar eens in ga voeren.

Vandaag heb ik nog wat gedressuurd in de binnenbak. En Laiser ging echt super. Binnen een mum van tijd was hij helemaal los in de stap. Hij liet een hele mooie draf zijn, een nette schouderbinnenwaarts en een geweldige galop. We zweefden gewoon door de bak. Kortom weer een dag heerlijk gereden.

Met dit heerlijke gevoel dat Laiser me gegeven heeft deze Kerst overleef ik die verplichte familiebezoeken vast ook wel wink.gif

30-12-02

Oh wat ben ik trots op mijn knolliebollie.

Laiser is niet zo'n durfal, dus alles wat ik met hem wil doen moet ik doordacht en met veel rust aanpakken.

Omdat Laiser niet wil/durft te springen onder de man, heb ik het een hele tijd niet meer geprobeerd. Ik wilde het later weer een keer proberen als hij wat meer vertrouwen in zichzelf had. En ik wilde het onderbegeleiding doen van een springruiter.

Ik had vandaag afgesproken met die springruiter. Vanmiddag zouden we Laiser gaan laten vrijspringen. Deze man gaat zelf heel vriendelijk met zijn paard om, en het gaat hem ook erom dat het paard vertrouwen krijgt en niet dat hij meteen de sterren van de wereld springt.En wat er ook gebeurde, hij gebruikt geen zweep als dwang middel. Het is een kwestie van vragen en positief belonen. Kortom eigenlijk lagen wij wel op één lijn.

Terwijl ik Laiser longeerde, stelde Leo de hindernis op en de andere palen die nodig waren om hem in een soort sluis te kunnen laten springen. Laiser vond het allemaal super spannend en werd al wat nerveus. nosmile.gif
Na wat longewerk moest hij ook over een balkje stappen, draven en galopperen. Tijdens de galop sprong hij al over het balkje heen. wink.gif

Toen Laiser aan de longe helemaal los was, deed ik de lijn van zijn hoofdstel. Meteen ging hij op onderzoek uit bij al die gekleurde palen...

Langzaam aan hebben we hem daar weg gekregen en hem aan laten draven, en dreven we hem rustig en kalm richting de sluis om te springen.

Ja, eerst begreep ik niet wat ze van me wilde...
Wilde ze echt dat ik in tussen die palen ging? redface.gif
Oh jee...
... ja het moet echt... oh jee...
... ja maar... dit kan ik niet hoor.
...ow ik mag niet terug oh...
... nou als ik dan snel spring ben ik er tenminste tussen uit...
... ow durf ik dat wel...
...Ja baasje je kunt wel zeggen dat ik het kan en dat ik braaf ben... maar ik weet het niet hoor.....
...
Ok heel snel dan


Laiser sprong bijna vanuit stilstand over de hindernis heen. Ik riep hem daarna meteen naar mij om hem te belonen en wat lekkers te geven. Hij was helemaal uit zijn doen. Hij had iets gedaan wat hij niet voor mogelijk achtte.

Na een paar keer begreep Laiser wat er van hem gevraagd werd en dat hij altijd wat lekkers kreeg ook al had hij er net een balk afgegooid.

Laiser heeft niet een keer echt geweigerd en sprong echt geweldig. Ik weet niet wie het trotste was hij of ik. loveys.gif

 

Misschien vind je het leuk om iets in het gastenboek te schrijven?Klik dan hier
Als je een foto wilt kopiëren, vraag dan eerst even toestemming via een mailtje.