Omhoog
Woordenboek
Wedstrijdreglementen
Planten
Boeken
Linken

 

 

 

 

 

Het paardenwoordenboek

Soms kom je wel eens een woord tegen waarvan je niet weet wat het precies is.

Wellicht staat het in deze lijst:

Martingaal  is bedoeld voor paarden, die de gewoonte hebben het hoofd omhoog te brengen, waardoor het contact met het paard verloren gaat. Bij een juiste hoofdhouding heeft de martingaal geen inwerking. Het paard houdt bij het juiste gebruik van de martingaal de benodigde halsvrijheid, wanneer deze te kort is gegespt worden echter de onderhalsspieren ontwikkeld.

 

De Gogoue zorgt ervoor dat er veel ruggebruik wordt gevraagd, daar het paard met zijn hoofd voorwaarts wordt gedwongen. Bij opwaartse beweging wordt druk achter de oren en in de mondhoeken verkregen.Door het rondlopen van de teugel, blijft het paard een constante aanleuning houden met het bit, hierdoor wordt het paard nageeflijk. De paarden werken diep en ontspannen; hierdoor worden de rugspieren verder ontwikkeld. Kan zowel tijdens het rijden als bij het longeren worden gebruikt. Zeer geschikt voor het africhten van jonge paarden.

 

Bijzetteugels hebben tot doel naar een lagere, horizontale of hogere oprichting te werken. Dit kan door de bijzetteugels te bevestigen aan een zadel of tijdens het longeren aan een longeersingel.

 

Cole's Liniment 
Spierverwarmende liniment. Te gebruiken als warming-up middel voor sportpaarden. Tevens te gebruiken als ontspanningsmiddel voor rug- en beenspieren.

 

Het hoofdstel met het bit, het zadel, de teugels en met name de stijgbeugels maken het paardrijden gemakkelijker. Bij elkaar worden deze delen het harnachement genoemd.

Bandages worden vooral gebruikt ter bescherming van de benen en ter ondersteuning van de pezen tijdens het transport, en bij de dressuur, het wandelrijden en bepaalde wedstrijden. De bandages moeten op de juiste manier aangebracht worden, anders hebben ze geen effect en kunnen ze zelfs schadelijk zijn. Bandages die te strak zitten, belemmeren de bloedsomloop. Maar bandages die te los zitten, zakken af en kunnen tot ongevallen leiden.

 

Kreupelheden
Kreupelheden zijn onregelmatigheden in de normale voortbeweging van het paard. Oftewel: storingen in het normale gebruik van één of meer ledematen. Gewoonlijk kan het kreupele been alleen bij een bewegend paard worden aangewezen. Soms kan het kreupele been al bij een stilstaand paard worden vastgesteld omdat dit been minder of niet wordt belast: vooral bij het voorbeen is dit mogelijk doordat het kreupele been naar voren wordt geplaatst, wat "wijzen" of "pointeren" wordt genoemd. Voorzover het het voorbeen betreft, is het eerste kenmerk het "vallen op het gezonde been". Dat wil zeggen dat het kreupele been minder belast wordt en het gezonde been meer, zodat het hoofd daalt bij het neerzetten van het gezonde been en het hoofd meer of minder duidelijk opgeheven wordt bij het neerzetten van het kreupele been. In de achterhand is het eerste kenmerk de ongelijke daling van de beide kruishelften. Bij de normale voortbeweging van het paard gaat iedere kruishelft op en neer. De kruishelft aan de zijde van het kreupele been wordt laag gehouden.

Naar de oorzaak kunnen kreupelheden in 5 groepen ingedeeld worden:
1. Pijn (letsel of ontstekingsprocessen in beenderen, beenvlies, gewrichten, pezen, spieren en huid)
2. Mechanische belemmering (door vergroeiing, peesverkorting)
3. Verlammingen
4. Bloedtoevoerstoornissen
5. Pijnlijke toestanden of mechanische belemmeringen buiten het gebied van de ledematen.

Naar de aard kunnen onderscheiden worden:
• belastingskreupelheid
• bewegingskreupelheid
• gemengde kreupelheid

 
Koliek
Koliek is een verzamelnaam voor allerlei vormen van ernstige buikpijn. Paarden zijn hier erg gevoelig voor. Een paard is dan onrustig, gaat liggen, kreunt, zweet en heeft een opgezwollen buik. Het dier kan dan ook niet mesten. Koliek is een acute spijsverteringsstoornis. De drie vormen van koliek die het meest voorkomen zijn:
1. Koliek als gevolg van ophoping van gas in de darmen. Het uitzetten van de darmen leidt tot buikpijn. Deze vorm van koliek komt het meest voor.
2. Koliek als gevolg van verstopping. Deze verstopping is doorgaans het gevolg van een harde hoeveelheid voedsel of mest die de voedseldoorstroming in de darmen tegenhoudt. Een speciale vorm hiervan, de zandkoliek, ontstaat bij het binnenkrijgen van te veel zand. Meestal is deze vorm van koliek het gevolg van te weinig beweging en/of het eten van graswortels in een kaal weiland.
3. Koliek als gevolg van een kronkel of een slag in de darm. Dat de darm zichzelf afsnoert, is alleen te verhelpen met een operatie. Helaas loopt zo'n operatie lang niet altijd goed af.

 

Slokdarmverstopping
Bij een slokdarmverstopping is er sprake van een verstopping ergens tussen de keel en de darm. De oorzaak hiervan kan een stuk ingeslikte appel, vastgekoekte zemelen of het eten van droge bietenpulp zijn. Met speeksel zet dit voedsel enorm uit waardoor er een verstopping ontstaat. Het paard heeft het benauwd en hoest regelmatig. Ook loopt een soort braaksel uit de neus en de mond van het paard. Het is heel belangrijk dat een dierenarts de slokdarm direct weer vrijmaakt.

 

Stelling

Als het paard zijn hoofd en/of hals naar een zijde buigt, dan wordt dit linker- of rechterstelling aannemen of het stellen van een paard genoemd.

 

Buiging

Als het paard het middenstuk en de achterhand naar een zijde buigt, dan wordt dit buiging genoemd.

 
Misschien vind je het leuk om iets in het gastenboek te schrijven?Klik dan hier
Als je een foto wilt kopiëren, vraag dan eerst even toestemming via een mailtje.