Omhoog
Nimmerdor
Marco Polo

 

 

 

 

 

Nimmerdor 

 

Nimmerdor, Het is januari 1975. In de Prins Bernhardhal in Zuidlaren verschijnt een nog jeugdig aandoende hengst ter keuring. Hij is wat smal en dun en wat hoogbenig. Hij lijkt daardoor meer op een tweejarige dan op een driejarige. Toch is het een opvallende verschijning. De jonge hengst is in het geheel niet geďmponeerd door de voor hem volslagen vreemde omgeving en kijkt zelfbewust en wat brutaal de grote hal in, onaangedaan door de kritische blikken van de duizenden toeschouwers. Zijn markante schoft-schouderpartij en de sterke, gemakkelijke draf, waarmee hij zijn temperament showt, bombarderen de jonge Farn-zoon tot kandidaat voor goedkeuring. Ziehier de entree van wat later een wereldberoemde vererver van springpaarden zou worden: de preferente Nimmerdor. Een Nederlands gefokte hengst met het typisch Nederlandse recept van een goed sportpaard, gestoken in een aantrekkelijk model. Voorzien van een sport-karakter. Want die heldere, zelfbewuste, wat brutale en bijna uitdagende oogopslag zou heel typerend worden voor Nimmerdor en vele van zijn kinderen. 

Onder de toeschouwers op de hengstenkeuring bevond zich Wiepke van de Lageweg, een jongeman die nog niet zo lang geleden met het paardenvirus besmet was geraakt en een gepassioneerd fokker en hengstenhouder zou worden. Van de Lageweg raakte geheel in de ban van de jonge Nimmerdor. Hij moest en zou deze hengst kopen en rustte niet voordat de overeenkomst met de fokker J.A. Dijkstra uit Woudsend (Frl.) gesloten was. Nimmerdor zou de rest van zijn leven ondanks de fantastische bedragen die voor hem geboden zijn, in het bezit van Wiepke blijven. Met en rondom Nimmerdor zou Van de Lageweg - aanvankelijk samen met compagnon Bouke Lodewijk - een wereldomspannend paardenbedrijf opbouwen. Uit de VDL-stallen van de compagnons zouden een hele stroom goedgekeurde hengsten, beste fokmerries en fantastische sportpaarden komen. 

Sleen In de herfst van 1975 deed Nimmerdor het verrichtingsonderzoek, dat toen nog in Sleen werd gehouden. In die tijd vond het verrichtingsonderzoek, net als nu nog in Duitsland, na het eerste dekseizoen plaats. Nimmerdor bleek een hengst met veel aanleg te zijn. Hij behaalde een 8 voor de rijproef en het springen onder de man, en een 9 voor het vrijspringen en de terreinproef. Omdat hij, vooral in het begin, weleens verzet pleegde kreeg hij voor karakter en trainingsgedrag slechts een 7. Het rapport vermeldt dat de hengst een goed karakter heeft maar soms verzet toont. Later blijkt ook in de sport dat de hengst een goed karakter heeft en doet hij zonder problemen wat van hem gevraagd wordt. 

Hij verlangt wel een ruiter die hem duidelijk maakt wie de baas is en hij probeert na enige tijd steeds weer de grenzen te verleggen en de rollen te wisselen. Maar wanneer hij erop gewezen wordt hoe de verhoudingen liggen, accepteert hij dit en is bereid zich voor zijn baas in te zetten. Paarden met zulke karakters komen, mits ze op de juiste manier behandeld worden, dikwijls tot grote prestaties. Ze hebben moed, inzet en werklust. Ze zijn, ondanks zo nu en dan een protest, bereid zich in te spannen. 

Nimmerdor groeide al snel uit tot een echte hengst met breedte en diepte en veel hengstuitdrukking. Door zijn verschijning en goede afstamming ondervond hij al vanaf het begin veel belangstelling bij de fokkers. 

Over zijn vader Farn is eerder geschreven in de serie 'Stempelhengsten'. In Ramonaa, een dochter van de volbloed Koridon, vond Farn een ideale partner. Ramonaa voerde van moederszijde al enig Holsteins bloed. Haar moeder was een dochter van Senator, die de bekende Holsteinse importmerrie Morgenster tot moeder heeft. Morgenster was ook de moeder van Sinaeda, die eveneens eerder aan de orde is geweest als 'Stempelhengst'. Senator is van minder betekenis geweest dan zijn halfbroer Sinaeda. Hij heeft geen zoons maar wel goede fokmerries geleverd. Koridon xx, Ramonaa's vader, was een door C. Bourg in België gefokte volbloedhengst, een goudvos met een stokmaat van 1.64. Koridon xx is maar liefst 96 keer gestart en hij behaalde 23 overwinningen. Hij is maar weinig voor de fokkerij gebruikt omdat hij pas op 13-jarige leeftijd voor de warmbloedfokkerij werd goedgekeurd. Voordien werd hij op beperkte schaal voor de volbloedfokkerij ingezet en dekte hij incidenteel wel eens een warmbloedmerrie. Koridon heeft, ondanks zijn beperkte produktie, goede springpaarden gebracht o.a. The Saint waarmee Jan Maathuis successen boekte. Ramonaa heeft helaas maar één veulen gebracht, maar dat was dan wel meteen een voltreffer. Ze werd pas op latere leeftijd gedekt. Voordien werd ze gebruikt voor het werk op de boerderij en als rijpaard voor zoon Anne Dijkstra. Hij werd met haar L-2 dressuur en M-springen. Na de geboorte van Nimmerdor bleek Ramonaa, hoewel de dierenartsen geen oorzaak konden vinden, niet meer dragend te krijgen. 

Na het dekseizoen werd Nimmerdor in de sport uitgebracht. In de zeventiger jaren was het nog niet zo vanzelfsprekend voor fokhengsten om in wedstrijdverband in de sport uitgebracht te worden. Nimmerdor begon op landelijk niveau bij de KNF. Later, nadat in 1981 de hengstencompetitie was ingesteld, kwam hij ook hierin aan de start. De hengst presteerde heel goed in de sport. In bijna alle wedstrijden wist hij zich bij de besten te plaatsen. Nimmerdor bleek heel veel in zijn mars te hebben, genoeg om de hengst de kans te geven zich op het hoogste niveau te bewijzen. Nimmerdor was toen al elf jaar. Eigenlijk al te oud om nu nog aan een internationale carriere te beginnen. Henk Nooren Bert Romp bereidde hem in nationale wedstrijden voor op het grote werk. Daarna kwam Nimmerdor bij Henk Nooren in training en bracht Albert Voorn hem in de wedstrijden uit. Onder de deskundige leiding en training van de beide topruiters komt Nimmerdor tot ontplooiing en komen zijn grote talenten geheel tot zijn recht. Henk Nooren geeft in 1984 de volgende beoordeling over Nimmerdor: "Als springpaard een paard met extra kwaliteit, verschrikkelijk voorzichtig en met een goede manier van springen. Hij heeft een normaal goed karakter. Een kleine fout, hier of daar, heeft meer te maken met het hengst-zijn dan met het karakter. Hij maakt natuurlijk heel weinig fouten. Er is geen enkele Grote Prijs geweest of hij liep mee vooraan. Dat kun je bijna van geen paard zeggen. En dan te bedenken dat hij dit werk op dit niveau pas een half jaar doet." Ook Albert Voorn's oordeel, op dat moment geboekstaafd, is bijzonder levend: "Dit is werkelijk het fijnste paard waar ik ooit op heb gereden. Iedere ruiter droomt van zoiets. Hij heeft ongelooflijk veel kwaliteit en is super voorzichtig. Soms is dat in zijn nadeel. In zware combinaties wil hij zo z'n best doen dat ik gedwongen kan worden om tussenin met extra been in te komen en daar reageert hij heftig op. Wat is er eigenlijk fijner dan te springen met een paard dat altijd zijn best wil doen, niet zo nu en dan, maar altijd? Zulke paarden krijg je maar zelden in je leven." 

Nimmerdor en Albert Voorn behalen in het seizoen 1983-'84, nadat de hengst 158 merries (!) had gedekt, de volgende resultaten in World Cup wedstrijden: - elfde in Amsterdam; 0 - 0 - 8 strafpunten; - vijfde in Berlijn; 0 - 0 - 0 strafpunten; - twaalfde in Londen; 4 strafpunten; - vijfde in 's-Hertogenbosch; 0 - 4 strafpunten; - zevende in Antwerpen; 0 - 4 strafpunten; - vijfde in Parijs; 4 - 0 strafpunten. In andere Grote Prijzen worden de volgende resultaten geboekt: - tweede in de Grote Friese Vlag Prijs in Leeuwarden; 0-0-0 - vijfde in de Grote Prijs van Duitsland in Berlijn; 0-0-0 - vierde in de Grote Prijs van Zuidlaren; 0-0-0 - vijfde in de Grote Prijs for the Olympia Trophy in Londen, 0-0-0 strafpunten. In de stand van de Europese competitie stonden ze na de kwalificatie-wedstrijden op de 15-de plaats. Vol goede moed vertrokken Albert en Nimmerdor naar Göteborg om aan de finale deel te nemen. Maar helaas eindigde dat in een teleurstelling. Nimmerdor liep in de eerste wedstrijd een kogelblessure op. Na terugkeer uit Göteborg besloten de eigenaren geen risico meer met de hengst te nemen en hem voortaan uitsluitend voor de fokkerij te bestemmen. Nimmerdor had zich voldoende in de sport bewezen. Niet verwonderlijk - springaanleg is immers erfelijk - blijkt Nimmerdor ook op het terrein van de vererving tot de besten van de wereld te behoren. 

Eén van zijn eerste opvallende kinderen in de sport is zijn naamgenoot Nimmerdor (uit een Le Faquin-dochter), die met de Amerikaan Tony d'Ambrosio grote successen heeft behaald. D'Ambrosio en Nimmerdor wonnen bijvoorbeeld de Grand Prix of Culpepper (1986), St. Clement's Saratoga Cup in Northampton (1986), Childrens Service Horse Show in Hartford (1987) en Mid East Grand Prix (1987). Deze combinatie behaalde daarnaast nog vele hoge klasseringen in andere Grand Prix's. Zadok Een ander voorbeeld van een uitstekend springende Nimmerdor-nazaat is de hengst Zadok. De Amerikaanse topruiter Hap Hansen had hem onder het zadel. Deze combinatie eindigde in de finale van de Wereld Cup 1989 in Tampa op de 19-de plaats. 

Als zevenjarige won Zadok al een World Cup-wedstrijd, namelijk die van New York 1988. Andere successen van de combinatie zijn: winnaar van de Grand Prix of Tuscon (1989), tweede in de Grand Prix of Del Mar in 1989, vijfde in de Los Angeles Memorial Day Classic in 1989 en nog vele hoge klasseringen in de zwaarste wedstrijden in Amerika. Olympic Up to Date was de Nimmerdor-troef waarmee Wiljan Laarakkers doorbrak. Deze combinatie was reserve op de Olympische Spelen van Seoul. Ze wonnen onder meer de World Cup-wedstrijd in Amsterdam in 1986 en werden vijfde in dezelfde wedstrijd in 1987. Een vijfde plaats werd ook behaald in Parijs (1988). Andere aansprekende prestaties zijn o.a. tweede in de Grand Prix van Luzern (1988); zesde in de Grote Prijs van Twente 1988 en tweede in de Grote Prijs van Zuidlaren in 1989. De bekende Amerikaanse ruiter George Morris heeft Sniff in Grand Prix's uitgebracht en met hem meerdere keren hoge klasseringen in World Cup wedstrijden behaald. In Amerika zijn verder nog: Den Ham en Ermelo van Debbie Shaffner, Octavian van Beezie Patton, Abound van Christian Currey en Stay Tuned van Richard Cheska. De laatste combinatie werd eerste in de Grand Prix van Kansas in 1986. In Zweedse dienst is Nasty Boy van Ake Hultberg. Bert Romp heeft Opstalan's Princess voor Nederland internationaal uitgebracht. Jenny Zoer had in Walando een heel goed paard waarmee ze internationaal uitkomt. Genoemd kunnen verder worden Fatal Attraction van Johan Heins, Stability van Rob Ehrens, Drummer van Wiljan Laarakkers, Caicos, Helianthe, Cartouche II en de NRPS-gekeurde hengst Aldato van Emile Hendrix. 

Jongere generaties De kwaliteit van Nimmerdor als vererver van springtalent komt eens te meer tot uitdrukking doordat hij eigenlijk nooit is opgehouden met het voortbrengen van goede springpaarden. En er zijn redenen om aan te nemen dat zijn kwaliteiten, met het beter worden van de Nederlandse merrielijnen, bij de jongere generaties alleen maar nog duidelijker naar voren komen. In 1995 werd James O (uit Ronieca ster van Pericles xx) van de heer Osinga uit Bontebok uitgeroepen tot winnaar van de IAN Trofee. Heel markant was het Nederlands kampioenschap springen 1998 in Hoofddorp, waar kleinzonen van Nimmerdor beslag legden op de plaatsen 1 en 2. Nissan Highvalley Z (v.Ahorn) bracht de titel terug bij Jos Lansink en Jeroen Dubbeldam eindigde met de Aram-nazaat V&L De Sjiem als tweede. Het brons ging naar de directe Nimmerdor-nazaat Impac Goldenbridge en ook op de plaatsen 6 (LBH Heartbreaker) en 10 (Opstalan's Garavola) werden Nimmerdor-kinderen geklasseerd. 

Hoe breed de vererving van Nimmerdor is blijkt wel uit diens voortdurende topnotering op de springindexen van het KWPN. Ook het enorme aantal van 29 vermeldingen van Nimmerdor-kinderen in de Media Guide 1997/1998 van de WBFSH is wat dat betreft illustratief. Aan kop staat daar de zwart-bruine Canadian Colours (uit de Doruto-dochter Loesje van fokker G. Reitsman uit Peins), die actief was op de Wereldruiterspelen in Den Haag. De hengst Avenir di San Patrignano is via de Marco Polo-merrie Halassy een achterkleinzoon van de Holsteinse import-merrie Morgenster, de moeder van de 'Stempelhengst' Sinaeda. Avenir werd gefokt door P. Bakker uit Anjum. Heel opvallend zijn de volle broers Partner SD en Lost Boys Nandor Fortuna, die Peter en Annemieke Rinkes fokten uit de Rigoletto-dochter Ulavsca. Nandor Fortuna maakte op de Wereldruiterspelen in Rome indruk met zijn enorme vermogen.

De Nimmerdor-kinderen onderscheiden zich niet alleen in de springsport, maar ook op exterieurkeuringen vindt men ze dikwijls vooraan in het klassement. Op de UTV zijn ontelbare dochters van Nimmerdor geklasseerd. Denk alleen maar eens aan de parels Zancara, Confidence, Ielrite en Lady Utopia. Opvallend daarbij is dat de UTV-merries Barones en Golinda vervolgens ook zeer succesvol waren in de springsport. Dat bestempelt Nimmerdor tot een hengst van unieke klasse. Er zijn in de internationale sportpaardenfokkerij legio voorbeelden van hengsten die voor de sport goede nakomelingen hebben gegeven maar die in hun exterieur-vererving nogal wat wensen onvervuld lieten. Of erger nog: tekortkomingen en fouten overerfden. Doruto bleek nauwelijks in staat zonen te geven die als hengst acceptabel waren. Agram en Ferdinand konden pas op hun oude dag in Hannover enkele zonen voortbrengen die de keuringscommissie acceptabel achtte. Gotthard was ook al een oude hengst toen zijn zonen werden goedgekeurd. Landgraf geeft achterbenen die dikwijls niet de toets der kritiek kunnen doorstaan. Marco Polo gaf niet dikwijls aansprekende rijpaardmodellen. Lucky Boy bracht nog weleens een kleine en de knieën waren niet altijd degelijk. Furioso gaf nogal eens wat weke middenstukken en moeilijke monden. Deze opsomming is moeiteloos langer te maken, maar hiermee wil niets worden afgedaan van de grote waarde en betekenis van de genoemde hengsten. Het moet alleen maar gezegd zijn dat de volmaakte vererver niet heeft bestaan of bestaat. Foutloos exterieur Tevens blijkt uit de opsomming dat voor de topsport talent, aanleg en karakter belangrijker zijn dan een foutloos exterieur en uiterlijke schoonheid. 

Topsportpaarden blijken ondanks hun exterieurtekortkomingen, maar dankzij hun talent en atletisch vermogen tot grote prestaties in staat. Niet te veel benadrukt kan echter worden dat de prestaties niet zijn verricht dankzij de exterieurtekortkomingen, maar ondanks de minder functionele lichamelijke bouw. Levende wezens zijn in staat door talent en de psychische eigenschappen de minder optimaal functionerende mechanica te compenseren of zelfs te overwinnen. De lichamelijke bouw vormt dan echter wel de beperkende factor binnen het complex van factoren die het plafond van de prestatie bepalen. Met een functioneler exterieur zouden de prestaties nog groter geweest zijn of in ieder geval makkelijker bereikt zijn. 

Uit het voorgaande mag bepaald niet de conclusie worden getrokken dat Nimmerdor een volmaakte fokhengst is. Nee, ook hij geeft tekortkomingen. Hoogstens mag gezegd worden dat hij ze wat het exterieur betreft in mindere mate en minder frequent gaf. Typerend voor de Nimmerdors is een dikwijls wat gespannen lenden-croupe-partij en ook zouden de spronggewrichten aan de binnenzijde weleens wat droger en correcter kunnen zijn. Nimmerdor geeft doorgaans mooie moderne rijpaardmodellen, met goed gevormde hoofden en een heldere wakkere blik in de ogen. Ze hebben goed gevormde en gedragen halzen, een duidelijk gevormde schoft, lange, schuin gelegen schouders, goede bovenlijn, naar schoft en croupe goed aangesloten, een lange voldoende hellende croupe met goed gesteld en fors ontwikkeld beenwerk, dat soms nog weleens iets droger en harder kon zijn. Hoewel Nimmerdor zelf niet over een geweldige draf beschikt, kunnen vele van zijn kinderen heel goed draven en hebben ze bijna allen de sterke, ruime, opwaartse galop - een bijna onmisbare eigenschap van een sportpaard - van hun vader geërfd. 

De karakters van de Nimmerdors zijn evenmin altijd onberispelijk. Ze vragen om een consequente, duidelijke, doortastende aanpak die zeker niet te zachtzinnig mag zijn. Een terechtwijzing is bij tijd en wijle op zijn plaats. Ze verdragen dat ook zonder te erg beledigd te worden. Hun wat brutaal en uitdagend karakter, dat de grenzen binnen de verhouding dikwijls verkent, vraagt erom dat zo nu en dan de hiërarchie of rangorde opnieuw wordt vastgesteld. Maar net als bij de vader willen ze dan ook werken en zich inspannen, zodat grote prestaties neergezet kunnen worden.  

Tot nu toe heeft Nimmerdor de KWPN-fokkerij verrijkt met 17 zonen. Dit aandeel zal, omdat Nimmerdor nog steeds aktief is in de fokkerij, wellicht nog stijgen. De eerste goedgekeurde zoon, Telstar, is naar Amerika verkocht. Wiepke van de Lageweg en Bouke Lodewijks fokten deze hengst uit een Holsteinse merrie van Follywise xx. Ulster uit Lucky ster pref van Antonio werd in 1981 goedgekeurd. De temperamentvolle hengst met zijn enorme drafmechanisme werd in 1994 afgekeurd op afstammelingen. De keurhengst Wellington uit Patty keur pref van Lucky Boy xx heeft zich ontwikkeld tot een waardevolle en veelzijdige vererver. Van deze hengst kennen we goede dressuurpaarden als Ceylon en Luxaflex en zijn in de dressuurrichting verervende zoon Farrington, maar natuurlijk ook een rij springpaarden (VDL Jupiter, What a Game) en hengsten (Glennridge en Emilion) die op Grand Prix-springniveau succesvol waren. Wisconsin uit Olanda ster prest. van Uppercut xx is als vierjarige goedgekeurd. Als vierjarige bewees hij zijn talent door in het verrichtingsonderzoek voor het springen onder de man een acht en voor het vrijspringen een negen te scoren. Wisconsin was drie maal winnaar in de hengstencompetitie. In 1986 won hij de categorie voor de jonge hengsten en een jaar later de daarop volgende categorie. En om zijn veelzijdigheid te bewijzen werd hij in '89 winnaar van de dressuurcompetitie in de B-categorie. Zadok werd in 1984 geselecteerd om het verrichtingsonderzoek af te leggen. Hoewel hij maar matig kan draven en stappen, hetgeen ook in het onderzoek bleek, en niet al te correct gebouwde spronggewrichten heeft, oordeelde de herkeuringscommissie de hengst mede om zijn beste afstamming toch interessant genoeg om zich in het verrichtingsonderzoek te bewijzen. Zadok stamt af van Soraya keur pref. van Marco en dan komen Amor en de Arabische volbloed Assad. Uit deze stam van de familie Koning-Boelstra uit Vrouwenparochie zijn goede sportpaarden gekomen. Zadok werd op basis van zijn veulens uit de fokkerij genomen en ontwikkelde zich, zoals hierboven al vermeld, in de VS tot één van de beste springpaarden van Amerika. 

Het jaar 1985 leverde drie nieuwe Nimmerdor-zonen op: Ahorn, Aram en Amethist. Een belangrijke oogst, want deze hengsten hebben in de fokkerij inmiddels hun sporen verdiend. De preferente hengst Ahorn (uit Hyazinthe keur pref. prest. van Ladykiller xx) heeft zich ontwikkeld tot een prominente vererver. Hij was zelf een begenadigd internationaal springpaard onder Roelof Bril. Bekende springpaarden van Ahorn zijn Icamorka (Jerry Smit), Vink Amal (Eric van der Vleuten), Ivoor van Francois Mathy en natuurlijk de goedgekeurde dekhengsten Furore en Hattrick, de broer van Amal. Aram heeft van moederszijde ook springbloed meegekregen. Hij is uit Miranda ster pref. van Uppercut. Net als Ahorn is Aram zelf ook een producent van springpaarden geworden. Zo is hij de vader van Olympisch kampioen De Sjiem, die Jeroen Dubbeldam in 1998 naar het beste individuele resultaat in de Samsung Nations Cup en naar de 18-de plaats in het wereldkampioenschap droeg. Andere internationaal uitgebrachte Aram-kinderen zijn Electrik II, WFE Balance, Herriot en Faron. Amethist heeft eveneens een interessante pedigree: zijn moeder Paerel keur pref. is van de volbloed Erdball, die zeer goede springpaarden heeft gebracht (Apollo, Just Malone). Bergerac werd in 1986 tot de fokkerij toegelaten. In zijn moederlijn ligt het springbloed opgestapeld (The Shinto, Linky, Gyltaire). Consul (uit Waloniki ster prest. van Purioso) is tot nu toe de enige goedgekeurde zoon van Nimmerdor in Amerika. Hij heeft een box gekregen op de Iron Spring Farm van Mary-Alice en Stewart Malone in Pensylvania. Daimler werd in 1988 goedgekeurd. Hij verenigt het topbloed van de Nederlandse fokkerij in zijn pedigree: Nimmerdor x Lucky Boy x Heidelberg x Amor. De veelgebruikte hengst is inmiddels niet meer in Nederland beschikbaar en wordt in Duitsland ingezet als internationaal springpaard. De wachthengst Empereur (uit Allure keur pref. van Le Mexico) werd op afstammelingen afgekeurd. Elberton, een volle broer van Wellington, volbracht het verrichtingsonderzoek als vierjarige met goed resultaat. Glendale (uit Silja keur pref. van Marco Polo) manifesteerde zich als dressuurpaard en werd net als Consul verkocht aan Mary Alice Malone. Goodtimes (uit de Holsteinse keurmerrie Zigeunerin van Caletto I) gooide hoge ogen tijdens het verrichtingsonderzoek en dekte veel merries. Hildon Casherel (Goodtimes x Tangelo xx) won de kwaliteitsbeoordeling voor vierjarige springpaarden in Geesteren en werd vervolgens voor 240.000 Zwitserse franken verkocht. In Lanaken 1998 liet deze merrie opnieuw haar formidabele talenten zien. De hengst Hamlet (uit Dirbalia keur pref. van Notaris) werd in 1993 goedgekeurd. Hij is uitgebracht in de internationale springsport. Zijn goedgekeurde halfbroer Hamilton (uit Worite keur pref. prest.) komt met veel succes uit in nationale springrubrieken. 

Eén van de meest opvallende springpaarden van dit moment is ongetwijfeld Nimmerdor's zoon Heartbreaker (uit Bacarole ster van Silvano), die onder Peter Geerink in korte tijd is doorgedrongen tot de nationale springtop. Heartbreaker wist eerst met zijn spectaculaire springmanieren de aandacht op zich te vestigen voordat hij in 1997 werd goedgekeurd door het KWPN. Het is ondoenlijk om de enorme invloed te benoemen die Nimmerdor op de fokkerij heeft uitgeoefend via zijn dochters. We volstaan met een opsomming van de hengsten die Nimmerdor als moedersvader hebben: Dageraad, Derrick, Doliart, Esteban, Eusebio, Faldo, Gershwin, Great Pleasure, Holland, Itens, Lancelot, Laroche en Now Or Never. De verervingskracht van Nimmerdor is ook het buitenland niet ontgaan. Bij wijze van uitzondering mogen sinds enkele jaren Holsteinse merries met sperma van onze Farn-zoon worden geďnsemineerd en het zaad van onze topvererver is inmiddels naar verre uithoeken van de wereld verkocht. 

Prestatie én exterieur Nimmerdor is een exponent van de Nederlandse fokkerij die gericht is op prestatie, maar die daarnaast ook het correcte exterieur zorgvuldig bewaakt. Door zijn eigen prestaties, de sportaanleg en de aansprekende modellen van zijn kinderen benadert Nimmerdor wellicht het dichtst het doel van de Nederlandse fokkerij: prestatie met een goed en mooi exterieur. Een klasse hengst, die zijn stempel drukt komt men in elke fokkerij slechts sporadisch tegen. Zulke vaderdieren zijn echter van levensbelang, omdat zij niet alleen de mondiale aandacht trekken, maar de gehele fokkerij naar een hoger plan tillen. Zulke vaderdieren zijn van wereldklasse en Nimmerdor behoort tot deze zeldzame categorie.


Nimmerdor is van 1972 en is 1.68 mtr groot. Hij is voor 75 % Gelders.

 

Nimmerdor:
Betrouwbaarheid: 97%
Hoogtemaat: 1.68
Exterieur: 111
Beweging: 108
Springindex:162
Dressuurindex:90

Goedgekeurde zonen:
Flyer, K.Zostara, Nimmerdor, Elegant, Hamilton, Ulster, Neumomd, Gigolo V, Newton, Goodtimes, Nimmerday, Norton L, Now or never, Isotoop, Amethist, Telstar, Necko, Nitendo, Idaho, Nubertus R, N-Aldato, Denver, Ahorn, No Limt, JR, Night and day, Heritier de Gamet, Empereur, Nimdor,
Daimler, Highlight, Hercos, Elberton, Wellington, Avenir di san patrignano, Zadoc, Intellect, Glendale, Newtime, Hamlet, Nimroy B, Consul, N-Coronel, Nimrod-B, Nandor Fortuna, Heartbreaker, Everest, Eurostar, Norman, Nautilus, Gentleman V, Aram, Wisconsin, Bergerac.

 

Zijn karakter

Nimmerdor is inmiddels al oud, maar nog steeds net zo als eerst.
Hij is lief.. maar pas op want als ie de kans krijgt probeert ie je te bijten,
enkele jaren geleden toen soms nog even met hem werd gereden, gewoon door bears (de plaats waar de VDL stud is) dan was hij altijd net zo gek als de jonge hengsten die even naar buiten mochten...
Hij heeft dus een fris, sterk karakter, en hij voelt zich nog lang niet bejaard!
Zijn nakomelingen zijn paarden die willen werken, goed kunnen bewegen over het algemeen en braaf zijn in de omgang..


   

           

 
Misschien vind je het leuk om iets in het gastenboek te schrijven?Klik dan hier
Als je een foto wilt kopiëren, vraag dan eerst even toestemming via een mailtje.